den private pasningsordning hjertehjem


  • Hjem
  • Koncept
  • Om os/kontakt
  • Værdigrundlag
  • Pædagogik
  • Forældresamarbejde
  • Alt det praktiske

hjertehjems pædagogik





Nænsomhed



For de små børn har vi først og fremmest fokus på at etablere og udvikle relationen mellem børnene og os. Vi har fokus på børnenes tilstande fra dag til dag, og vi vægter i særlig høj grad deres behov for nærhed både fysisk og mentalt. Derudover vil der i starten af denne periode være fokus på sanse- og motorikoplevelser samt på stimulering af børnenes sprog. Efterhånden som børnenes lyst til at udforske udvikles (dette forudsætter sikre tilknytninger, der fungerer som en tryg base at vende tilbage til), orienterer vi os mere og mere ud mod verden.​



Tålmodighed



Når børnene når 3 års alderen lærer de små at indgå i det fællesskab, som de er en del af. De bliver på deres egne præmisser inviteret til at indgå i de daglige gøremål, og her bliver individuelle forskelle tydelige, da nogle børn hurtigt vil være meget interesserede i at være med, mens andre har travlt med andre ting. Og det er præcist, som det skal være. Børnene i denne aldersgruppe er underlagt det vilkår, at de ikke rigtigt er små, men heller ikke rigtigt store. De kan pludselig så mange ting, men deres hjerne er stadig meget umodne. Her har vi et særligt fokus på ikke at kræve mere af børnene, end de er i stand til at efterleve og vi er bevidst om, at de er klar til forskellige ting på forskellige tidspunkter. Vi møder det enkelte barn på det udviklingstrin, det befinder sig på og støtter tilpas, dvs. hverken for meget eller for lidt.



Brug en masse tid og energi på at lære dit barnnoget, det ikke er klar til – eller vent til det er klar,og det vil lære det ”over night”.



Børnene vil så småt få øjnene op for hinanden i starten af denne periode, men de har stadig et stort behov for voksenkontakt og for vejledning i forhold til at interagere med hinanden. Vi hjælper børnene med at håndtere og løse de konflikter, som vil opstå, og det er en opgave, der kræver tilstedeværende voksne. Legepladser og udendørsarealer kommer til at udgøre en større og større del af børnenes miljø, og ture ud af huset bliver en jævnlig aktivitet.



Selvstændighed



For de største af børnene gælder det nu om så småt at forberede dem til skolegang. Sociale spilleregler bliver i særlig grad noget, som de skal forholde sig til – læs mere om vores opdragende pædagogik længere nede på siden.

Vi er fortsat meget bevidst om, at børnenes hjerne i denne alder stadig er ganske umoden. For drenge begynder hjernen først i 7-10 års alderen at udvikle sig til et stadie, hvor de i stand til at kontrollere deres impulser og koncentrere sig på kommando. For pigerne sker det allerede i 4-7 års alderen. Så der vil i denne grupper være ret markante forskelle på kønnene, og dem vil vi naturligvis rumme og imødekomme.
Vi ønsker at sende børn ud i verden med stor tillid til deres egne evner.
Vi ser alle hverdagens aktiviteter som en mulighed for at inddrage børnene og sætte deres kunnen i spil – fra indkøb, borddækning og madlavning til tøjvask og havearbejde. Børns selvværd og selvtillid vokser, når de føler sig som en deltagende part i et fællesskab. Det er således gennem helt almindelige hverdagsaktiviteter – og ind imellem nogle særlige aktiviteter – at vores børn vil opnå læring. Derudover læner vi os op af den humanistiske læringsteori, som hylder barnets iboende nysgerrighed og motivation for at lære. Vi tror på, at børn, der trives og lever i frie og inspirerende miljøer, naturligt vil udforske verdenen omkring sig, og derved opstår der unikke muligheder for læring, som barnet selv har taget initiativ til. Vi vil derfor støtte den naturlige lærelyst ved at skabe tid og rum til fordybelse og udforskning samt præsentere børnene for et rigt udvalg af oplevelser.



Opdragende pædagogik



”Opdragelse” kan skære lidt i ørene hos moderne forældre. Den opdragende pædagogik på Hjertehjem indebærer dog blot, at vi voksne formidler sociale og kulturelle spilleregler til børnene. Vi formidler selvfølgelig almen dannelse og høflighed til børnene – vi siger tak for mad, venter på tur (når og hvis vi kan!) og udviser hensyn – men vi er også opmærksomme på tolerance og minimering af kassetænkning. Vi kan sagtens finde på at stille spørgsmålstegn ved gængse normer og snakke om, hvorfor ting mon er, som de er, og hvordan de måske kunne være anderledes. Dette kaldes med et moderne ord ”normkritisk”. Generelt gør vi børnene bekendt med deres indflydelse og medbestemmelse både i samfundet og i særdeleshed i deres eget liv, og vi lærer dem at give udtryk for egne holdninger og følelser. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at børnene får lov til at bestemme alt, men kimen til at tage ansvar og kontrol over eget liv lægges allerede her i barndommen.



lOCATION



viborgvej 173
8210 hasle



e mail



heidi.kempel@gmail.com
carrierove@gmail.com



Call us



Heidi: 2614 6115
Carrie: 6133 3851